Majoritatea românilor apelează la tot felul de tactici pentru a economisi energia electrică, devenită aproape un lux. Una dintre metode este folosirea limitată a aerului condiționat. Deși este cunoscut faptul că acest electrocasnic face parte din topul consumatorilor, studiile țin să ne contrazică.
Potrivit specialiștilor, aerul condiționat este mult mai rentabil la casa omului dacă rămâne pornit inclusiv pe durata plecării noastre. Sună ciudat, însă factura la curent demonstrează lejer acest lucru. Cum este posibil?
(NU RATA: CÂT CURENT CONSUMĂ, DE FAPT, UN APARAT DE AER CONDIȚIONAT. CÂT TE COSTĂ LUNAR ÎN PERIOADA VERII)
Ei bine, atât timp cât aerul ajunge la temperatura dorită, aparatul intră pe modul economisire și tot ce îi rămâne de făcut este să mențină gradele setate anterior. Bineînțeles că această metodă depinde de mai mulți factori.
Printre aceștia se numără climatul unde este utilizat aparatul de aer condiționat, dar și izolația termică a casei.
Dacă ai un aparat electrocasnic de răcire din clasa economică superioară, din start te poți bucura de o cheltuială lunară mai mică. Iar, cu cât este mai bine izolată casa, cu atât temperatura primită de la aerul condiționat se păstrează mai mult timp.
(CITEȘTE ȘI: CE APARAT ELECTROCASNIC ESTE “PAGUBĂ” LA CASA OMULUI? CUM PUTEM REDUCE FACTURA LA CURENT)
Potrivit unor studii, dacă afară sunt 35 de grade Celsius, atunci când vei porni aerul condiționat, acesta va depune un efort major, minute în șir, pentru a răci atât încăperea, cât și pereții acesteia. Drept urmare, nivelul de consum va crește.
Indicat ar fi să lăsăm aparatul să meargă mai mult timp, pentru că, astfel, consumul va fi constant, iar costurile vor scădea simțitor.
(VEZI AICI: „GATA, VĂRULE, AI AER CONDIȚIONAT ARABESQUE FAȚĂ-SPATE”. CUM ȘI-A „TUNAT” MAȘINA UN ȘOFER DIN ILFOV)